Next Kraftwerke voegt batterij toe aan Virtual Power Plant om reservevermogen te leveren in België


Gepubliceerd op 12. juli 2018

Baterie in VPP van Next Krafwerke. Baterie in VPP van Next Krafwerke. Next Kraftwerke, één van Europa's grootste Virtual Power Plants, heeft samen met groene energiebedrijf Eneco België en accu-leverancier Alfen een 2 megawatt batterij geïntegreerd in haar Virtual Power Plant Next Pool. De batterij levert primair reservevermogen (FCR) aan het Belgische net.

De batterij wordt via de Next Box, een op afstand bestuurbare controlekast, aangesloten op de Next Pool. Via de Next Box kan Next Kraftwerke de batterij te allen tijde besturen, omdat FCR continu wordt geleverd. "De Next Box meet voortdurend de netfrequentie. Zo wordt het batterijsetpoint in real time bijgesteld om een eventuele frequentieafwijking van 50 Hertz te compenseren", zegt Paul Kreutzkamp, medeoprichter en co-beheerder van Next Kraftwerke Belgium. "Naast het gebruik van louter duurzame energie, is de reactietijd van de batterij ook veel sneller en nauwkeuriger dan welke andere technologie dan ook die FCR levert aan het Belgische elektriciteitsnet. Het is de eerste batterij die is aangesloten op het distributienet en die frequentiesturing levert aan het nationale net. We zijn er erg trots op dat we dit project samen met onze partners Eneco, Peleman Industries en Alfen hebben gerealiseerd.".

De algoritmes van het centrale besturingssysteem van de Next Pool nemen ook de laadstrategie van de batterij voor hun rekening en houden deze altijd op het laadniveau dat nodig is om het synchrone 200 mHz FCR-product aan de Belgische transmissienetbeheerder te leveren. In de oplaadstrategie wordt ook rekening gehouden met andere installaties in de Next Pool, waarvan de flexibiliteit gecombineerd wordt met de accu om de beschikbaarheid en dus de leveringszekerheid te verhogen. Bovendien wordt elke installatie ingezet daar waar zijn kracht en hoogste waarde ligt: De batterij en andere installaties werken continu binnen de binnenste frequentieband, aangevuld door een andere groep installaties die enkel reageren wanneer de frequentie zeer hoge of zeer lage waarden bereikt. Op deze manier kan het volledige 200 mHz FCR-product gezamenlijk worden geleverd.

De batterij is gevestigd in België op het terrein van Peleman Industries, een bedrijf gespecialiseerd in inbind- en presentatiesystemen. De batterij heeft de afmeting van een scheepscontainer en heeft een capaciteit van twee megawattuur. In een latere fase van het project zal het team werken aan het afstemmen van de laadstrategie op de elektriciteitsopwekking van de twee windturbines ter plaatse. Zodra er te veel wind is, zal de batterij in de oplaadmodus gaan als de capaciteit beschikbaar is, wat het zelfgebruik van Peleman Industries verhoogt.

Yves Vercammen, sales manager voor Alfen in België: "Ons energieopslagsysteem wordt wereldwijd ingezet voor diverse toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn het leveren van piekvermogen aan snelladers voor elektrische wagens, de handel op de elektriciteitsmarkten, het in balans brengen van het net en het bieden van een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren voor festivals en evenementen. In België hebben we al ervaring met accu-gebaseerde FCR-levering aan het hoogspanningsnet. Voor het project bij Peleman combineerden we onze decennialange geschiedenis met elektriciteitsnetten en ons technologisch geavanceerde opslagsysteem met de algoritmes van Next Kraftwerke om een optimale oplossing te bieden aan de klant.

"Het in balans brengen van het net is essentieel als we onze kerntaak willen realiseren: Duurzame energie voor iedereen. De energietransitie stelt ons voor nieuwe uitdagingen en vraagt om een sterke focus op innovatie. Daarom zijn we erg blij dat we deze stap hebben gezet met zo'n geweldig team van energie-experts", zegt Iwein Going, CEO bij Eneco Solar & Storage Belgium.

How helpful was this article?/Hoe nuttig was dit artikel?/Cela a-t-il été utile?
[Total: 0 Average: 0]

Auteur

Next Kraftwerke België is een digital utility en het eerste bedrijf om een Virtuele Energiecentrale uit te baten in België, de Next Pool. Deze combineert demand response met flexibele energieopwekking en biedt flexibiliteitsdiensten aan op alle relevante markten. De Next Pool verbindt en bundelt middelgrote en kleine installaties die elektriciteit produceren en consumeren, en integreert daarnaast flexibele processen van grote industriële bedrijven. Naast Belgische installaties, bevat de Next Pool ook installaties in andere Europese landen (e.g. Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Italië en Zwitserland). In totaal zijn er meer dan 5100 producenten en consumenten aangesloten met een gezamelijk vermogen van meer dan 4 GW.