Next Kraftwerke introduceert nieuwe SaaS-oplossing NEMOCS voor virtuele energiecentrales


Gepubliceerd op 8. februari 2018

Op E-world 2018 in Essen heeft het Keulse bedrijf Next Kraftwerke een nieuwe dienst geïntroduceerd, NEMOCS genaamd, waarmee gebruikers hun eigen virtuele energiecentrale kunnen uitbaten.

Nutsbedrijven en netbeheerders kunnen gebruikmaken van NEMOCS om decentrale activa in de energiemarkt – zoals producenten, consumenten en opslageenheden – aan elkaar te koppelen in een netwerk en zo hun capaciteit en flexibiliteit te bundelen. Elk afzonderlijk actief kan worden ingezet als onderdeel van het ruimere netwerk met behulp van technologie voor bediening op afstand.

SaaS-oplossing NEMOCS voor virtuele energiecentrales SaaS-oplossing NEMOCS voor virtuele energiecentrales Voorbeelden van de praktische toepassing van deze nieuwe Software-as-a-Serviceoplossing zijn het beschikbaar stellen van kortetermijnreserves voor transmissienetbeheerders (TNB's) of het vermogen om netschommelingen binnen enkele seconden in evenwicht te brengen. Voor flexibele activa kan NEMOCS ook een exploitatieplanning genereren die gekoppeld is aan de energieprijzen voor stroomhandel op de energiebeurzen. Het systeem toont en registreert realtime-informatie over het huidige uitgangsvermogen, de niveaus van de reserves en de wachtstand van de activa. Prijssignalen van de beurzen en netwerksignalen van de TNB's worden in luttele seconden verwerkt en omgezet naar commando's voor de decentrale activa in het netwerk. Dit betekent dat de activa worden geëxploiteerd op basis van de vraag en rekening houdend met prijsontwikkelingen op de beurzen, voor maximaal rendement. Of een actief nu wordt gebruikt voor de regelreserve of voor prijsgerichte stroomvoorziening, NEMOCS verwerkt voortdurend alle geldende beperkingen van het actief in de vergelijking. Na uitvoerig overleg wordt NEMOCS specifiek toegesneden op de klant. Hierbij wordt een analyse gemaakt van de behoeften van de klant, de gewenste toepassing en de activa die men aan elkaar wil koppelen in een netwerk. Indien gewenst kan Next Kraftwerke ook de benodigde eenheden voor bediening op afstand aansluiten en instellen. Klanten kunnen ook een beroep doen op de ingenieurs van Next Kraftwerke om toezicht te houden op het gebruik van de NEMOCS-oplossing. 


Jochen Schwill, medeoprichter en CEO van Next Kraftwerke: “Met NEMOCS bieden we een totaaloplossing waarmee derden een virtuele energiecentrale kunnen oprichten. Alle ideeën en functies ontwikkeld en gebruikt door onze eigen IT-experts en energiehandelaars hebben we meegenomen in de ontwikkeling van NEMOCS.” Sinds 2009 exploiteert Next Kraftwerke de virtuele energiecentrale "Next Pool", die inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 5 000 gekoppelde activa. Die omvatten energieproducenten uit diverse bronnen en industriële verbruikers van energie, samen goed voor een totale energiecapaciteit van meer dan 4000 MW, wat maakt dat Next Kraftwerke vandaag een van de grootste virtuele energiecentrales in Europa exploiteert. 

Jochen Schwill vervolgt: “We krijgen veel aanvragen uit Europa, Azië en Noord-Amerika om te helpen met flexibiliteitsbeheer, met de output uit hernieuwbare energiebronnen of met productieprognoses. Wij zijn dan ook blij dat we een positief gevolg kunnen geven aan deze aanvragen dankzij NEMOCS.” 

Ganaar vpp.next-kraftwerke.com voor een gedetailleerd overzicht.


Auteur

Next Kraftwerke België is een digital utility en het eerste bedrijf om een Virtuele Energiecentrale uit te baten in België, de Next Pool. Deze combineert demand response met flexibele energieopwekking en biedt flexibiliteitsdiensten aan op alle relevante markten. De Next Pool verbindt en bundelt middelgrote en kleine installaties die elektriciteit produceren en consumeren, en integreert daarnaast flexibele processen van grote industriële bedrijven. Naast Belgische installaties, bevat de Next Pool ook installaties in andere Europese landen (e.g. Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Italië en Zwitserland). In totaal zijn er meer dan 9000 producenten en consumenten aangesloten met een gezamelijk vermogen van meer dan 8,5 GW.