Next Kraftwerke Belgium slaat de handen ineen met Eoly en Vanheede


Gepubliceerd op 26. april 2018

Vanheede Eoly Next Kraftwerke VPP Vanheede Eoly Next Kraftwerke VPP

Het bedrijf voor duurzame afvalverwerking Vanheede, de producent van duurzame energie Eoly en de exploitant van een virtuele energiecentrale Next Kraftwerke hebben hun krachten gebundeld om het beheer van de energieportefeuille van Vanheede te optimaliseren. Met een groot aandeel groene stroom uit bronnen als wind, zon en biogas is Vanheede de facto een netto-opwekker van elektriciteit uit de groene en duurzame bronnen die deel uitmaken van zijn duurzame strategie. Bij het optimaliseren van deze strategie bestond de uitdaging erin om voor Vanheede een contract uit te werken dat naast prijszekerheid ook extra omzetkansen zou bieden door de flexibele stroomopwekking van het bedrijf te verhandelen op de kortetermijn- en reservestroommarkten. 

De oplossing was een innovatief leveringscontract opgesteld door Next Kraftwerke en Eoly. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst treedt Next Kraftwerke op als Balanceringsverantwoordelijke en als stroomverhandelaar. Eoly levert groene elektriciteit en werkt samen met Next Kraftwerke aan de commercialisering van de productieflexibiliteit op de spot- en reservestroombeurzen. Tom De Vrieze van Vanheede: “In deze samenwerking gaat het niet alleen over het creëren van directe waarde met de flexibiliteit van onze motoren, maar ook over het verlenen van extra steun voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen.” De stroomopwekking van de flexibele installaties van Vanheede wordt voortdurend ogenblikkelijk opgevolgd, evenals de activabeperkingen zoals opslag, vulniveau en minimale belastingsbeperkingen. De dispatchers in het controlecentrum van de virtuele energiecentrale van Next Kraftwerke, de Next Pool genaamd, verhogen de elektriciteitsproductie als de prijzen stijgen en verlagen de productie om brandstof te besparen als de prijzen dalen. 

“We hebben het geluk om met Eoly als leverancier te kunnen werken. Het aangepaste leveringscontract stelt ons in staat om samen te werken en flexibiliteitsdiensten te verlenen aan de klant. Dit model is vrij uniek en vertegenwoordigt een maatwerkoplossing voor één klant, maar we geloven dat dergelijke contracten in de toekomst de norm zullen worden”, zegt Jan De Decker, CEO van Next Kraftwerke Belgium.

How helpful was this article?/Hoe nuttig was dit artikel?/Cela a-t-il été utile?
[Total: 0 Average: 0]

Auteur

Next Kraftwerke België is een digital utility en het eerste bedrijf om een Virtuele Energiecentrale uit te baten in België, de Next Pool. Deze combineert demand response met flexibele energieopwekking en biedt flexibiliteitsdiensten aan op alle relevante markten. De Next Pool verbindt en bundelt middelgrote en kleine installaties die elektriciteit produceren en consumeren, en integreert daarnaast flexibele processen van grote industriële bedrijven. Naast Belgische installaties, bevat de Next Pool ook installaties in andere Europese landen (e.g. Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Italië en Zwitserland). In totaal zijn er meer dan 5100 producenten en consumenten aangesloten met een gezamelijk vermogen van meer dan 4 GW.