Next Kraftwerke start met levering van aFRR reservevermogen in België


Gepubliceerd op 9. maart 2021

Sinds januari 2021 biedt Next Kraftwerke Automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR) aan de Belgische netbeheerder Elia aan met een pool van decentrale eenheden. De pool bestaat uit verschillende technologieën, waarvan WKK de meest prominente is. In de aanloop naar de succesvolle implementatie van de Belgische aFRR-pool heeft Next Kraftwerke het prekwalificatieproces van de Belgische transmissienetbeheerder Elia doorlopen om aan te tonen dat de installaties in staat zijn betrouwbaar aFRR aan het net te leveren. Bij de levering van aFRR-reservevermogen is het absoluut noodzakelijk om het 4-seconde setpoint van de TSO nauwkeurig te volgen. Wanneer een eenheid anders reageert dan verwacht, compenseert de virtuele elektriciteitscentrale (VPP) dit automatisch door het setpoint voor andere eenheden in de vloot aan te passen. Op die manier kan de hele pool dit cruciale balanceringsproduct leveren met een grotere nauwkeurigheid dan conventionele grootschalige elektriciteitscentrales.

Next Kraftwerke is voortdurend bezig met de prekwalificatie van bijkomende installies om de Belgische aFRR-pool verder uit te breiden. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over aFRR of andere reservediensten!

Delivering aFRR to TSO Elia in Belgium through a Virtual Power Plant (VPP)
Reactie van de virtuele elektriciteitscentrale van Next Kraftwerke op neerwaartse aFRR-activeringen.

Auteur

Next Kraftwerke België is een digital utility en het eerste bedrijf om een Virtuele Energiecentrale uit te baten in België, de Next Pool. Deze combineert demand response met flexibele energieopwekking en biedt flexibiliteitsdiensten aan op alle relevante markten. De Next Pool verbindt en bundelt middelgrote en kleine installaties die elektriciteit produceren en consumeren, en integreert daarnaast flexibele processen van grote industriële bedrijven. Naast Belgische installaties, bevat de Next Pool ook installaties in andere Europese landen (e.g. Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Italië en Zwitserland). In totaal zijn er meer dan 10 000 producenten en consumenten aangesloten met een gezamelijk vermogen van meer dan 8,5 GW.